Datum en tijd
zaterdag 7 februari van 12.00 - 17.00 uur
zondag 8 februari van 12.00 - 17.00 uur


Prijs
Volledige cursus 180 euro per persoon.

Locatie
Dorpshuis Ezinge
Nieuwestreek 33, 9891 AB Ezinge
Telefoon: 0594-621358
Website: dorpshuisezinge.nl

Cursus
Het Landschap
in Aquarel
Ezinge

Heb je altijd al eens willen aquarelleren maar weet je niet hoe te beginnen of is het er nog nooit van gekomen? Dan is deze 4-daagse cursus wellicht een leuke start.

In deze cursus maak je kennis met de beginselen van de aquareltechniek zonder te investeren in een uitrusting, want alle materialen zijn aanwezig. Door een aantal eenvoudige oefeningen raak je vertrouwd met de materialen en de techniek die je vervolgens gaat toepassen in een landschap. Iets voor jou?

De cursus is toegankelijk vanaf 12 jaar. De prijs is inclusief materiaal, koffie en thee. De cursus biedt ruimte aan maximaal 10 en minimaal 4  deelnemers. Je kunt je inschrijven voor de zaterdagmiddag of zondagmiddag.

Aanmelden kan via de knop hieronder
of per telefoon 06-12240060.

Aquarel

Een aquarel is een waterverfschilderij. Het woord aquarel komt van het Franse 'aquarelle' of het Italiaanse 'aquarella' en betekent 'gewassen tekening'; het met (veel) water opbrengen van verf op het papier. Een aquarel kenmerkt zich door de transparante kleurlagen, je kijkt door de verf heen tot op het papier. Elke transparante verflaag beïnvloed de onderliggende laag in kleur en tint. Met de nat-op-nat techniek ontstaan er mengvormen die heel typerend zijn voor de aquarel. 

Bij het mengen van kleuren gebruik men in principe geen witte verf, om een kleur lichter te maken verdun je de verf met water, dus hoe meer water hoe lichter en transparanter de verf. Dit in tegenstelling tot de niet transparante verfsoorten zoals olie, gouache (plakkaat) of acryl. De uitdaging van de aquareltechniek is om de witte en lichte delen onbeschilderd te laten door er omheen te schilderen.

Mijn interesse voor de aquareltechniek begon met het boek ‘Watercolors’ van de Amerikaanse aquarellist John Pike (1911-1979), uitgegeven in Nederland door Gaade Amerongen met de titel ‘Gaade’s Aquarelleerboek’. De technieken en werkwijze beschreven in dit boek vormen de basis van mijn kennis en vaardigheden.

Wat voor mij de aquareltechniek zo aantrekkelijk maakt is de betrekkelijke eenvoud van het medium zelf: verf, papier, water en wat penselen en je kunt aan de slag. Je hebt niet te maken met lange droogtijden of lastige oplosmiddelen zoals bij olieverf. Je kunt je uitrusting uitermate bescheiden en licht houden voor op reis. 

Dag 1 - De Basis

De eerste dag maak je kennis met de kenmerken van een aquarel en de aquareltechniek. Dit doen we aan de hand van mijn eigen werk en dat van andere schilders. We bekijken de verschillende benaderingen, technieken en de eigenschappen die een aquarel zo specifiek maken.

Verder komen aan bod
Materiaal: verf, papier en penselen
Uitrusting: palet, ezels, hulpmiddelen
Basistechniek: egale tint, verlooptint, nat-in-nat, droog-in-nat, droog-tegen-droog, droog penseel en corrigeertechnieken

Oefeningen
Verschillende basistechnieken
Het schilderen van een landschap

Dag 2 - Beeldelementen

Voor het opzetten van een aquarel hebben we bouwstenen nodig, de beeldelementen. We beschikken over de volgende beeldelementen: lijn, vorm, toon, kleur en structuur. Met deze beeldelementen creëren we de illusie van diepte in ons werk. De nadruk in deze les ligt vooral op het beeldelement kleur.

Verder komen aan bod
Kleurencirkel
Warme en koele kleuren
Paletindeling


Oefeningen
Kleuren mengen m.b.v. de kleurencirkel

Dag 3 - Opzetten van een aquarel

Zelden is het tafereel, in het veld of van een foto, meteen bruikbaar. We zullen het tafereel naar onze hand moeten zetten om tot een evenwichtige compositie en een dynamisch werk te komen. We gaan in deze les verder in op het gebruik van een snelle toonwaarden- en compositieschets.

Verder komen aan bod
Onderwerpkeuze
Bepalen van formaat en verhouding
Gebruik van een compositiekader
Compositie, horizon en driedelingsraster


Oefeningen
Het maken van snelle toonwaardenschetsen
Het maken van een monochrome aquarel

Dag 4 - Toepassen

Met alle kennis die je nu hebt opgedaan schilderen we nogmaals het landschap uit les 1. Daarna zullen we gezamenlijk de resultaten en de vorderingen bespreken.

Verder komen aan bod
Eigen uitrusting en tips

Oefeningen
Het schilderen van een landschap

Copyright: Arie Jekel Art | Tikken en Tekenen | 2021