Datum en tijd
1e cursusdag
zaterdag 15 februari van 10.00 - 16.00 uur
2e cursusdag
zaterdag 22 februari van 13.15 - 16.45 uur
3e cursusdag
zaterdag 29 februari van 13.15 - 16.45 uur
4e cursusdag
zaterdag 7 maart van 13.15 - 16.45 uur

Prijs
Volledige cursus 180 euro per persoon.

Locatie
MOOIwerk Dokkum
Hoogstraat 30, 9101 LJ Dokkum

Cursus
Het Landschap
in Aquarel
Dokkum

Heb je altijd al eens willen aquarelleren maar weet je niet hoe te beginnen of is het er nog nooit van gekomen? Dan is deze cursus wellicht een leuke start.

In deze cursus maak je kennis met de beginselen van de aquareltechniek zonder te investeren in een uitrusting, want alle materialen zijn aanwezig. Door een aantal eenvoudige oefeningen raak je vertrouwd met de materialen en de techniek die je vervolgens gaat toepassen in een landschap. Iets voor jou?

De cursus is geschikt voor iedereen vanaf 12 jaar en tekenvaardigheid is niet vereist. De prijs is inclusief materiaal, koffie en thee en op de eerste cursusdag inclusief lunch. Minimaal aantal deelnemers 4, maximaal aantal 8. 

Aanmelden kan via de knop hieronder, per telefoon 06-12240060 of bij MOOIwerk Dokkum.

Afbeelding: Detail uit De Oversteek - Millingen aan de Rijn

Een aquarel is een waterverfschilderij. Het woord aquarel komt van het Franse aquarelle en betekent 'gewassen tekening'; het met (veel) water opbrengen van verf op papier. Bijzonder aan de aquareltechniek is het ontbreken van wit op het palet. Door meer water aan de verf toe te voegen wordt de kleur lichter. Het is de kunst om de witte en lichte partijen open te laten door er omheen te schilderen.


Afbeelding: Amerikaanse uitgave

Mijn eerste kennismaking met aquarel begon in de jaren tachtig van de vorige eeuw, met het boek 'Watercolor' van de Amerikaanse aquarellist John Pike. De technieken en werkwijze beschreven in dit boek vormen de basis van mijn kennis en vaardigheden. En wanneer ik het boek van John Pike, uitgegeven in 1966, vergelijk met de huidige lesboeken is er in een halve eeuw nog maar weinig veranderd.

Op de vraag: "Hoe word ik een goede aquarellist?", antwoordde John Pike: "By doing, doing and doing". En met deze cursus hoop ik mensen te enthousiasmeren voor dit spannend en uitdagend medium.


Dag 1 - De Basis

De eerste dag maak je kennis met de kenmerken van een aquarel en de aquareltechniek. Dit doen we aan de hand van mijn eigen werk en dat van andere schilders. We bekijken de verschillende benaderingen, technieken en de eigenschappen die een aquarel zo specifiek maken.

Verder komen aan bod
Materiaal: verf, papier en penselen
Uitrusting: palet, ezels, hulpmiddelen
Basistechniek: egale tint, verlooptint, nat-in-nat, droog-in-nat, droog-tegen-droog, droog penseel en corrigeertechnieken

Oefeningen
Verschillende basistechnieken
Het schilderen van een landschap

Dag 2 - Beeldelementen

Voor het opzetten van een aquarel hebben we bouwstenen nodig, de beeldelementen. We beschikken over de volgende beeldelementen: lijn, vorm, toon, kleur en structuur. Met deze beeldelementen creëren we de illusie van diepte in ons werk. De nadruk in deze les ligt vooral op het beeldelement kleur.

Verder komen aan bod
Kleurencirkel
Warme en koele kleuren
Paletindeling


Oefeningen
Kleuren mengen m.b.v. de kleurencirkel

Dag 3 - Opzetten van een aquarel

Zelden is het tafereel, in het veld of van een foto, meteen bruikbaar. We zullen het tafereel naar onze hand moeten zetten om tot een evenwichtige compositie en een dynamisch werk te komen. We gaan in deze les verder in op het gebruik van een snelle toonwaarden- en compositieschets.

Verder komen aan bod
Onderwerpkeuze
Bepalen van formaat en verhouding
Gebruik van een compositiekader
Compositie, horizon en driedelingsraster


Oefeningen
Het maken van snelle toonwaardenschetsen
Het maken van een monochrome aquarel

Dag 4 - Toepassen

Met alle kennis die je nu hebt opgedaan schilderen we nogmaals het landschap uit les 1. Daarna zullen we gezamenlijk de resultaten en de vorderingen bespreken.

Verder komen aan bod
Eigen uitrusting en tips

Oefeningen
Het schilderen van een landschap

Copyright: Arie Jekel Art | Tikken en Tekenen | 2021